Goddelijke Meermin duikt op uit Spaarne en Frans Hals spookt rond

Foto: Charles Duijff

Aan de vooravond van Halloween gebeurde al de eerste geheimzinnige dingen op de Oerkapkade aan het Spaarne. Je gelooft het niet maar Frans Hals spookte er rond en ik geloof nu ook meer of min in meerminnen!

Tekst en foto’s Charles Duijff

Het verhaal begint bij diefstal, dit keer niet uit een telefoonwinkel, maar op de Nieuwe Gracht. ’t Zal ook niet. Staat daar een beeldige bronzen- en hart veroverende Meermin en blijken de dieven in de bronsttijd. Het beeld werd gejat. Gestolen vind ik te netjes voor die dieven.

Michaëla Bijlsma en Eric Coolen

Maar Michaëla Bijlsma en Eric Coolen moet je zo’n ‘kunstje’ niet flikken. Je hebt het wel over een legende he? Dan moeten we terug naar 1403 en dat zijn heel wat jaren geleden. Dankzij Eric en Michaëla keerde de meermin terug en vond nu rust bij het Spaarne. Tijdens Halloween schijnt ze een nu en dan duik te nemen, maar ze komt vanzelf weer op haar plek.

Bron Wikipedia: De Meermin van Edam (ook de Meermin van Haarlem, Zeewijf of Purmer Zeewijf genoemd) is een sage over een zeemeermin die gevangen zou zijn in het vroegere Purmermeer. (…) Nee, niet door Rudi Carell, die ving Esther Ofarim en pronte met haar op TV… Van het Purmer Zeewijf doen meerdere versies de ronde. De kern van deze verhalen is hetzelfde. Er leefde een zeemeermin in de vroegere Zuiderzee Bij een overstroming werd zij meegevoerd naar het Purmermeer. Nadat de dijken weer gedicht waren kon zij de weg terug naar de zee niet meer vinden. Ze werd ontdekt door de bewoners van deze streek, die haar vingen en meevoerden naar Edam. Daar werd ze gewassen en ontdaan van het groene wier. Ook werd haar geleerd als een mens te leven. De verhalen over haar gingen rond en bewoners van Haarlem vonden haar zo interessant, dat ze haar meenamen naar Haarlem en haar leerden spinnen. Ondanks haar verlangen naar zee bleef zij op het land wonen en stierf na vele jaren in Haarlem, waar ze werd begraven op het kerkhof als een christenmens.

Frans Hals

Ik schat in dat de onthulling van het beeld niet zomaar een dag voor Halloween werd gepland. Want als er dan iemand rondspookt, dan maak je een goede kans dat Frans Hals opduikt. Niet als meermin natuurlijk, maar wel als meerman…. Het blijft een ‘schilderrijk’ figuur Fred Rosenhart, die in de huis van Frans Hals kroop. Voorafgaand aan de onthulling van de Meermin speelde het Haarlemse Ampzing genootschap ‘zoek de zon op’ en die was er wel, maar deze middag achter de wolken verscholen….Eric Coolen maakt ook daarvan deel uit als gitarist en zanger.Eric: De nieuwe plek van de meermin nodigt uit om er naast te gaan zitten. De aanwezigen werden o.a. getrakteerd op oesters, om vast aan de lucht te wennen.Het zou leuk zij als de mensen een selfie maken met ons meerminneke en dat posten op facebook of instagram.Het blijkt een ‘vinnig’ meisje, maar dat moet u beslist zelf ervarenMichaëla Bijlsma en Eric Coolen hopen dit jaar zelfs een tweede boekje over de Meermin uit te brengen…. Ziezo…mijn verhaal ‘uit de doeken gedaan…en de meermin ook

Reacties

Cookieinstellingen