Gebouwen Kennemerland kleuren oranje om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen

Foto: Zonta

Maar liefst één op de drie vrouwen krijgt in haar leven te maken met geweld. Om een statement te maken tegen dit onrecht worden wereldwijd gebouwen 16 dagen lang in het oranje licht gezet, de kleur van de hoop op een betere toekomst voor vrouwen en meisjes. Ook Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Velsen doen mee.

In Nederland hebben 150 gemeenten en bijna alle provincies hun steun toegezegd. Daarmee krijgt Nederland naar verwachting de meeste oranje objecten ter wereld. Ook Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Velsen doen mee. Het stadhuis in Haarlem, de gemeentehuizen in Heemstede, Bloemendaal en Velsen, de toren van de Grote of Sint Bavo, Molen De Adriaan, het Provinciehuis in Haarlem en nog veel meer gebouwen zullen oranje verlicht zijn.

De Orange the World campagne in Haarlem, Bloemendaal, Heemstede en Velsen wordt georganiseerd door vier regionale vrouwenorganisaties: Soroptimist International clubs Haarlem e.o. en Haarlem-Kennemerland, Zonta Kennemerland-Zuid en VVAO afdeling Haarlem.

De inzet is om de veiligheid van vrouwen in de betrokken gemeenten te vergroten. Uit een inventarisatie in 2019 van de vrouwenorganisaties bleek dat ruim 50 procent van alle Haarlemse vrouwen en 60 procent van de jonge vrouwen zich onveilig voelt op straat. En dat is een reële angst: maar liefst 8 op de 10 vrouwen krijgt in haar leven te maken met straatintimidatie, variërend van seksuele intimidatie tot ongewenst betast worden.

‘Ask for Angela’
Om deze cijfers te drukken en de veiligheid van vrouwen tijdens het uitgaan te vergroten wordt dit jaar de horeca-campagne ‘Ask for Angela’ gelanceerd. Vrouwen (en mannen) die lastig gevallen worden tijdens het uitgaan, kunnen met deze code bij de bar aangeven dat ze in gevaar zijn, (seksueel) geïntimideerd worden of zich in een ander soort ongemakkelijke situatie bevinden. In Engeland wordt deze code al met succes toegepast. Vrouwen worden eerder geholpen en worden beter beschermd.

Word #medestander
Iedereen kan helpen geweld te voorkomen: individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Daarom wordt ook gevraagd aan alle inwoners van Haarlem, Bloemendaal, Heemstede en Velsen – en dan met name aan mannen en jongens – om medestander te worden in de strijd tegen dit geweld. Betaald voetbalorganisatie SC Telstar uit Velsen heeft zich al medestander verklaard.Start campagne
De aftrap van de campagne vindt plaats op 4 verschillende locaties (uiteraard met inachtneming van de geldende coronaregels):

  • in Haarlem op 24 november in DeDAKKAS. Burgemeester Jos Wienen zal dan het eerste oranje licht ontsteken;
  • in Bloemendaal op 24 november bij de Uitkijktoren op het Kopje van Bloemendaal. Burgemeester Elbert Roest zal dan het eerste oranje licht ontsteken
  • in Heemstede op 24 november voor het gemeentehuis. Burgemeester Astrid Nienhuis zal dan het eerste oranje licht ontsteken;
  • en in Velsen zal vanwege de coronamaatregelen geen fysieke samenkomst zijn. Wel zal het gemeentehuis oranje worden aangelicht bij de officiële start van de campagne op 25 november.

Reacties

Cookieinstellingen