55+

200 BSV leerlingen rennen voor 600 schoolkinderen in Haïti

BLOEMENDAAL - BSV school bestaat 120 jaar en viert dat met een historische dag.     United Photos/Paul Vreeker
BLOEMENDAAL - BSV school bestaat 120 jaar en viert dat met een historische dag. United Photos/Paul Vreeker
Foto: Paul Vreeker

Op vrijdag 24 maart organiseert de Bloemendaalse School Vereniging (BSV) de jaarlijkse Bosloop om geld in te zamelen voor een goed doel. Dit jaar doen alle 200 basisschoolleerlingen van de BSV mee en rennen rondjes in het bos om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Stichting Bon Timoun in Haïti.

Dankzij Stichting Bon Timoun krijgen bijna 600 kinderen uit zeer arme gezinnen gratis onderwijs in de hoofdstad van Haiti. De opbrengst van de BSV Bosloop 2023 gaat naar de aanschaf van sportmateriaal voor de drie Bon Timoun scholen.
Net als hier in Nederland wil Stichting Bon Timoun leerlingen ook de kans geven om te leren, te spelen én te sporten. Want juist in Haïti waar extreme armoede heerst en momenteel veel geweld is, is ontspanning door sport en spel erg belangrijk. Maar de scholen missen momenteel nog sport materiaal en een sportleerkracht.

Lalita van Lamsweerde – de Goederen is oprichter van Stichting Bon Timoun en moeder van drie kinderen van wie twee op de BSV zitten. Julie (groep 8) en Michael (groep 7) rennen vrijdag zoveel mogelijk rondjes in het bos om zoveel mogelijk geld op te halen. “Wij gunnen deze Haïtiaanse kinderen, net als onze eigen kinderen, ook de kans om te leren, te spelen en te sporten. Nu spelen zij bijvoorbeeld nog voetbal met lege waterflesjes in plaats van een echte bal”, zegt Lalita.
Lalita richtte in 2018 samen met haar nicht Katinka van Lamsweerde Stichting Bon Timoun op. ‘Wij willen kansarme kinderen in Haïti toegang tot onderwijs geven en hun menselijke waarden ontwikkelen. Bon Timoun geeft onderwijs voor het leven, niet alleen om te overleven”, aldus Lalita.

Dominque Korthals Altes, directeur bestuurder van de BSV ziet het als de taak van de school om kinderen toekomstbestendig onderwijs te bieden, door ze kennis, vaardigheden en houding bij te brengen die leerlingen een goede basis biedt. “Ik vind het mooi dat Bon Timoun daar ook aan werkt en kinderen een startpunt biedt voor een betere toekomst”, aldus Dominique.

Bij Bon Timoun is er naast menselijke waarden ook speciale aandacht voor karaktervorming en goed burgerschap. Hierdoor krijgen deze kinderen de kans om hun talenten te ontwikkelen en te werken aan een betere toekomst. Er is bijna dagelijks contact vanuit Nederland met de schoolhoofden in Haïti.

Stichting Bon Timoun geeft behalve financiële ondersteuning en advies ook trainingen in de pedagogiek van menselijke waarden onderwijs. Zie ook BONTIMON

Lalita van Lamsweerde – de Goederen tijdens haar bezoek in april 2018 aan een van de Bon Timoun scholen in Port au Prince, de hoofdstad van Haïti

 

Cookieinstellingen