Aerdenhout: Raadslid in de Klas weer van start

Foto: Charles Duijff

Op maandag 11 september 2023 om 12:45 uur gaf locoburgemeester en wethouder Nico Heijink op Schoolvereniging Aerdenhout-Bentveld (SAB) het startsein voor een nieuwe editie van ‘Raadslid in de Klas’.

Tekst en foto’s Charles Duijff

Nico Heijink (VVD) presenteerde samen met André Burger en raadslid Lex Oude Weernink (D66) een kort waardevol lesprogramma omtrent politiek, bestuur en democratie. Waardevol, omdat kinderen gebaat zijn bij kennis omtrent de wijze waarop o.a. gemeentebesturen worden geacht om te gaan met gemeentelijke wetgeving en bestuur van de gemeente. Hoe wordt bijvoorbeeld het gemeentebestuur gekozen en hoe wordt het dagelijks bestuur samengesteld en vormgegeven. In de burgemeester de hoogste baas van de gemeente, of juist de gemeenteraad?

Bron persbericht gemeente: Raadslid in de Klas wordt al sinds 2006 georganiseerd door André Burger. Hij was tot maart 2022 raadslid maar besloot zijn inzet voor dit project voort te zetten. ‘Deze heren zijn door jullie ouders gekozen’, was één van de eerste opmerkingen richting de leerlingen. (Hieronder de leerlingenraad van een eerder jaar en links André Burger en rechts Lex Oude Weernink en locoburgemeester Nico Heijink)Alle Bloemendaalse basisscholen doen mee aan dit project, waarbij raads- en/of duocommissieleden voor de klas staan om kinderen op een luchtige manier te leren over politiek en democratie. Gezellige foto’s van wellicht ’toekomstige raadsleden’ Als fotograaf en journalist vind ik het een leuk project om te volgen en vast te leggen op meerdere basisscholen. Jammer vind ik het dat sommige leerlingen vanwege de privacywet van hun ouders niet op de foto mogen. Wanneer u als ouder een gezellige foto als hierboven ziet, verandert u wellicht van gedachte en wordt het voor de journalist/fotograaf nóg leuker om het totale project op de diverse basisscholen te volgen en vast te leggen. Ouders, geef a.u.b. toestemming aan de schoolleiding voor het maken van een foto waarop uw kind tijdens raadslid in de klas te zien is! Dank namens de pers! Na de gastlessen op school gaan de kinderen zelf aan de slag met politiek. Ze kunnen zich kandidaat stellen voor de leerlingenraad van hun school en leren met elkaar en hulp van de onderwijskrachten hoe ze het campagne kunnen gaan voeren! Hun verkiezingsprogramma bestaat uit goede- en originele ideeën omtrent alles wat betrekking heeft op de school, bijvoorbeeld een nog leuker schoolplein, of (nog) meer groen rond de school, om maar een iets te noemen… Daarna vinden heuse verkiezingen plaats, met als slotstuk de installatie van de leerlingenraad door de (loco)burgemeester.

André Burger:

“Elke keer is het weer verrassend hoe enthousiast en gedreven de leerlingen zijn. Ik ben dit project ooit gestart om de brug te slaan tussen de politiek en de lokale jeugd. Het is heel waardevol voor kinderen. Ze leren hoe democratie werkt en hoe je invloed kunt uitoefenen door zelf initiatief te nemen”.

Hemd van het lijf

De komende weken brengen raads- en duocommissieleden in tweetallen een bezoek aan de groepen 5 tot en met 8 van de deelnemende basisscholen. Zij vertellen over hoe en waarom ze in de politiek zijn beland en wat hun rol is in de gemeenteraad. Natuurlijk kunnen de leerlingen hen het hemd van het lijf vragen.

Actiepunten:

Leerlingen die zich kandidaat stellen voor de leerlingenraad gaan dus zelf campagne voeren op hun school. Ze stellen een aantal actiepunten op waarvan zij vinden dat deze goed zijn voor hun medeleerlingen. Deze presenteren ze in de raadzaal van het gemeentehuis of op school, waarna op elke school verkiezingen plaats vinden. Uit elke groep worden twee leerlingen gekozen. Het project eindigt op elke school met de installatie van de leerlingenraad door de (loco)burgemeester. WORDT VERVOLGD (bij voorkeur met gezellige foto’s!)

Cookieinstellingen