Gemeenteraad Bloemendaal overhandigt profielschets burgemeester aan Commissaris van de Koning Arthur van Dijk

Foto: Charles Duijff

In oktober van 2024 wordt de benoeming verwacht van een nieuwe Bloemendaalse burgemeester, omdat de ambtsperiode van burgemeester Elbert Roest vanwege het bereiken van de 70-jarige leeftijd werd beëindigd. Vanwege een zorgvuldige procedure bij het zoeken van een nieuwe burgemeester werd een uitgebreide profielschets samengesteld.

Tekst en foto Charles Duijff.

De profielschets werd op donderdag 15 februari tijdens een bijzondere raadsvergadering door raadslid Rolf Harder (VVD) aangeboden aan Commissaris van de Koning de heer Arthur van Dijk. (Openingsfoto) 

De commissaris van de Koning heeft een belangrijke een rol in het proces van benoeming of herbenoeming van (waarnemend) burgemeesters. Hij zorgt voor de eerste selectie van de kandidaten, en zorgt ervoor dat dit proces volgens de regels gebeurt. Voor de Commissaris, maar zeker ook voor de kandidaten die solliciteren naar het ambt van burgemeester is het  van belang in kennis te worden gesteld van de specifieke wensen die de gemeentelijke organisatie heeft ten aanzien van haar (toekomstige) burgemeester.  Termen als betrouwbaar en integer, verbindend, gezaghebbend, het zijn voorbeelden van karaktereigenschappen die met betrekking tot de nieuwe burgemeester belangrijk worden gevonden. Voor de kandidaten kan bijvoorbeeld de aanwezigheid van een ambtswoning zwaar wegen.

De kandidaten voor het toekomstige Bloemendaalse burgemeestersambt konden de raadsvergadering online volgen.

In de uitgebreide- en overzichtelijke profielschets staat bijvoorbeeld ook beschreven hoe de gemeentelijke infrastructuur er uitziet. U treft verderop een website-link naar de actuele profielschets.

Na 9 juli 2024 wordt bekend gemaakt wie als nieuwe burgemeester van Bloemendaal wordt voorgedragen.

Raadslid de heer R.R. Harder (VVD) gaf voorafgaand aan de overhandiging van de profielschets aan de Commissaris een uitgebreide mondelinge uitleg omtrent de inhoud daarvan en de heer Arthur van Dijk kreeg gelegenheid om eventuele vragen die hij na die toelichting nog had te stellen. Die toelichting vond hij zo duidelijk en compleet, dat nog nauwelijks vragen bij hem opkwamen.

Mevrouw Ankie Broekers-Knol (foto hieronder in het Haagse) werd met ingang van 2 oktober 2023 benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Bloemendaal. Ook dit gebeurde in goed overleg tussen de Commissaris van de Koning met een vertegenwoordiging van de gemeenteraad van Bloemendaal. Mevrouw Broekers Knol kennen we natuurlijk allemaal als voorzitter van de Eerste Kamer en als staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Tijdens de bijzondere raadsvergadering die zij 15 februari 2024 voorzat werd nog even benadrukt, dat haar komst als waarnemend burgemeester van Bloemendaal door de gemeenteraad en de gehele gemeentelijke organisatie zeer wordt gewaardeerd. Ook voor inwoners van Bloemendaal en vertegenwoordigers van de pers is zij zeer vriendelijk en toegankelijk.

KLIK HIER voor de profielschets

Cookieinstellingen