Gemeente Bloemendaal koploper in Noord Holland als duurzaamste gemeente

Bloemendaal bekleedt in de rij van meest duurzame gemeenten de vijfde plaats en is daardoor koploper in Noord Holland! Dat blijkt uit de Nationale Monitor Duurzame Gemeenten 2017 van de Universiteit Tilburg. Het laagst in de rij scoren Den Helder, Zaanstad en Velsen. De overige topgemeenten zijn: Ameland,
Littenseradiel, Nunspeet, Putten, Rozendaal, Scherpenzeel, Staphorst, Terschelling, Vlieland, Zeewolde….

In genoemde monitor worden alle 388 gemeenten in Nederland met elkaar vergeleken op 109 verschillende onderwerpen gerelateerd aan duurzaamheid.

tekst: Charles Duijff

Wat betekent duurzaamheid?

Kort gezegd: ‘Hoe kan de mens in steeds veranderende tijden zo aangenaam- en gezond mogelijk blijven voortbestaan, geld verdienen, genieten van de natuur, vakantiereisjes maken etc. zonder dat dit kwalijke gevolgen heeft voor de leefomgeving, voor het milieu en dus onze planeet. Daarbij gaat het niet alleen om jouw leven nu, maar ook dat van toekomstige generaties. Bij die term duurzaamheid hoort dus ook ‘nadenken‘. Nadenken hoe je economisch (met geld verdienen, winst maken) in een gezond milieu (in schone lucht en met milieuvriendelijke producten) onze planeet leefbaar kunt houden voor nu en in de toekomst.  Kortom, duurzaam kijkt naar de huidige behoeften die mensen overal op de wereld hebben en hoe dit in de toekomst ontwikkeld kan worden zonder dat de mens, het milieu of de economie daarbij in gevaar komt….

Gemeentelijk niveau:

De gemeenten hebben daarin een belangrijke taak op lokaal niveau. Hoe zijn de woonwijken ingericht, is er een behoorlijk- en veilig rioolsysteem dat bijvoorbeeld ook wateroverlast aan kan. Wat doe je als gemeente aan de luchtkwaliteit voor de bewoners (bijv. verkeer). Geluidsoverlast, nog een voorbeeld. Afvalverwerking, afvalscheiding, u kent alle bestaande maatregelen van de huidige tijd. Hoe is het met de energievoorziening. Welk belang hecht je aan groenvoorziening in jouw gemeente en de natuur in zijn algemeenheid.  Wat voor materiaal laat je als gemeente toe bij woning- en industriële bebouwing.  Let je op isolatie. Stimuleer je als gemeente het gebruik van zonne-energie bijvoorbeeld door daarvoor subsidie te verstrekken. Het zijn zo maar wat voorbeelden. De gemeente Bloemendaal blijkt dus goed te scoren met de vijfde plek in de ranglijst van meest duurzame gemeenten.

Bekijk in onderstaande tabel (klik er op) de scores en vergelijk met de gemeente Velsen

 

Ga voor meer info naar HOME van de GDindex (hieronder)

Home

Cookieinstellingen