Bloemendaal: Vrijplaats voor de kunsten

Foto: Charles Duijff

Maandag 31 oktober is Saskia Gras aan de universiteit van Leiden gepromoveerd op het proefschrift “Vrijplaats voor de kunsten: De Haagse Vrije Academie 1947-1982.”

Livinius van de Bundt begint uit idealisme een geheel nieuwe kunstacademie die openstaat voor mensen met ambitie, maar zonder geld en zonder diploma. Hierdoor krijgen honderden mensen een kans om zich als kunstenaar te ontwikkelen, die anders uitgesloten zouden zijn voor een opleiding. Dit naar voorbeeld van kunstenaarsopleiding in Parijs.

Zijn opvolger George Lampe, directeur van 1964-1982 was al vanaf 1958 verbonden aan de academie als tekendocent. Onder zijn leiding maakte de academie een stormachtige ontwikkeling door. Hij plaatste de opleiding midden in de samenleving. Door zijn huwelijk met Bibeb (journaliste – Vrij Nederland) werd George Lampe een bijzonder geziene figuur in de vernieuwende stromingen binnen de Nederlandse samenleving. Hij schuwde zeker niet het experiment. Ook het lot van psychiatrische patiënten trok hij zich aan en haalde ze uit instellingen naar de academie in Den Haag.

George Lampe is zijn creatieve loopbaan gestart als illustrator voor de Haagse Courant. Rond 1950 is hij werkzaam als creatief therapeut voor kinderen, maar bovenal is hij bezig met kunst. De Haagse Vrije Academie wordt omgedoopt tot Psychopolis. Dit was kenmerkend voor de hippie achtige sfeer in de jaren ‘60. Nagenoeg alles was mogelijk en de ontwikkeling van het individu stond centraal.

Naast het directie-schap van de Academie schildert Lampe zelf ook. In zijn werk ontwikkelt zicht steeds verder, van figuratief tot abstracte werken, die steeds donkerder worden. In de Zocherlounge is op tot 17 december een selectie van werken uit zijn laatste periode te zien waarin hij weer zeer realistische werken heeft geschapen.

Zocherlounge Galerie Nieuwschoten Ben van der Sluis Zocherlaan 1 2061DK Bloemendaal 0651544409

Ook zie je de invloeden van Picasso, Rothko, Francis Bacon en vele anderen. Onder andere over de kunst van deze kunstenaars schreef hij kritieken.

Woensdag 15 november om 20.00 uur komt Saskia Gras ons meenemen in het verhaal van de Vrije Haagse Academie en de betekenis van de opleiding voor de ontwikkeling van de kunsten in Nederland. George Lampe zal niet ontbreken in dit verhaal. De lezing vindt plaats in de Zocherlounge, Zocherlaan 1, Bloemendaal

U bent uitgenodigd!

[email protected]

Website: www.zocherlounge.nl

 

Cookieinstellingen