BLOEMENDAAL - Tijdens Internationale Vrouwendag op zaterdag 8 maart aanstaande begeleidt zangeres en Stembevrijder Charo Durán het muzikale samenzijn ‘Vrouwen zingen voor Vrede’ in Dorpskerk Bloemendaal.
Samen met de bezoekers worden mantra’s, korte liedjes met een herhalend karakter in verschillende talen, gezongen. Doel is om de onderlinge verbondenheid te ervaren en te vergroten door samen te zingen, als antwoord op de toenemende polarisatie in de samenleving. De aanvang van de bijeenkomst is om 16.00 uur en de toegang is gratis. Een geoefende zangstem is niet nodig, alle vrouwen zijn welkom.
Vrouwen zingen voor Vrede is het eerste deel van een drieluik. De initiatiefnemers Stichting Zohor, Inclusion Incorporated, Dorpskerk Bloemendaal en Zangschool Canto zijn verontrust over de polarisatie in de Nederlandse samenleving en zien een complexe realiteit. Polarisatie gaat niet alleen over religie, herkomst of afkomst, maar ook over verschillende sociale lagen en het culturele of sociaal kapitaal dat van elkaar verschilt en waarbij er ongemak is om hier met elkaar over in contact te komen. Samen zingen werkt verbindend en de vier initiatiefnemers hopen op internationale vrouwendag op een volle zaal vrouwen in Dorpskerk Bloemendaal.
Na de bijeenkomst in Dorpskerk Bloemendaal volgen dit jaar op 21 juni in Haarlem Schalkwijk en op 21 september in Haarlem Centrum nog een ‘Vrouwen zingen voor Vrede’. De samenzang events streven ernaar om vrouwelijke inwoners van Haarlem en omgeving uit verschillende groepen van de bevolking en met verschillende culturele achtergronden met elkaar in contact brengen. “Onze specifieke doelstelling van deze events is om ‘de ander’ te ontmoeten, met meer sympathie en vertrouwen te gaan bekijken en om de onderlinge verbondenheid in de (Haarlemse) samenleving te vergroten”, aldus zangeres Charo Durán.
Charo is een kind van twee werelden; de Boliviaanse en de Nederlandse. Zij onderzoekt waarin mensen van elkaar verschillen, maar vooral wat hen verbindt. Haar missie is om éénheid en een gevoel van ‘belonging’ te creëren, in de wereld en in onszelf.