Dorpskerk Bloemendaal: Twee keer denken met Denker des Vaderlands Marjan Slob

23 sep , 6:45 Nieuws
Bloemendaal - Zondagmiddag 22 september 2024 was denker des Vaderlands Marjan Slob te gast in de Bloemendaalse Dorpskerk. Predikant van deze kerk Jessa van der Vaart sprak met haar over het thema 'Kan je de realiteit liefhebben'?
Foto's en film Charles Duijff
Bron website Dorpskerk: Wij wonen, werken, leven, sterven en hebben lief in deze ene concrete wereld. Dat is de realiteit die we met elkaar delen. Toch is het niet eenvoudig om je tot die realiteit te verhouden, vooral als die – zoals in onze tijd – bepaald wordt door grote uitdagingen die je als individu nauwelijks kunt overzien. Denk aan de opwarming van de aarde, de uitroeiing van soorten, de groeiende ongelijkheid tussen arm en rijk, de verwoesting van levens door armoede, ziekte, droogte en dakloosheid. En niet te vergeten de conflicten en oorlogen die doorwoeden zonder oplossing.
Wat doe je? Keer je je van die realiteit af? Dan lopen we het risico dat we ons allemaal opsluiten in onze eigen bubbel. Of is het mogelijk om de realiteit lief te hebben, juist omdat we hem delen, omdat we op een bepaalde manier allemaal met onze voeten in dezelfde modder staan. En zo ja, hoe dan?
Over deze vraag hielden filosoof Marjan Slob en predikant Jessa van der Vaart een voordracht. Tussendoor werd er muziek verzorgd door pianiste Marina Grigorowicz. Na afloop gingen Marjan en Jessa in gesprek met enkele van de aanwezigen. (...)
Marjan Slob wil in het leven staan door zo ruim mogelijk te denken. Ze beschouwt dat voor haar bijna als een soort mantra. Het woord mantra betekent letterlijk 'het bevrijden van het denken'. Marjan maakt wat betreft de realiteit onderscheid tussen het publieke domein, het fysieke domein en het tweede domein. Jessa van de Vaart beschouwt de realiteit natuurlijk vanuit haar geloof. Als predikant ben je al snel geneigd de realiteit op te delen in 'goed en kwaad'. Het kwaad kan je toch moeilijk liefhebben. De bijbelse theologie, in het bijzonder de thora, de eerste 5 boeken van het oude testament, die gaan eigenlijk over hoe we moeten leven. (Hieronder Marjan en Jessa in discussie)
De bijeenkomst in de Dorpskerk duurde ruim een uur. Normaliter worden de gesprekken die plaatsvinden opgenomen door radio Bloemendaal. Dit kon deze middag door omstandigheden niet doorgaan. U treft op Youtube diverse filmpjes waarin Marjan Slob is te beluisteren over tal van filosofische onderwerpen. 
Na afloop van het gesprek tussen Marjan en Jessa konden aanwezigen vragen stellen en hun mening geven. Daarbij kwamen onderwerpen als 'vergeving' en 'revolutie' aan de orde...
Hieronder enkele afbeeldingen van deze bijzondere bijeenkomst in de Dopskerk (Hieronder als eerste foto's pianiste Marina Grigorowicz)