Bloemendaal: Dominee Ad van Nieuwpoort sprak met schrijfster Franca Treur

Foto: Charles Duijff

De pittoreske dorpskerk van Bloemendaal werd zondag 16 december 2018 goed bezocht voor de Kersteditie van Areopagus. Dominee Ad van Nieuwpoort ontving schrijfster Franca Treur en voerde een boeiend gesprek met haar.

tekst foto’s en film Charles Duijff (klik op de foto’s voor uitvergroten)

Het werd allerminst een ’treurig’ gesprek. Franca vertelt niet alleen door te schrijven over haar standpunten en emoties, maar is ook bijzonder goed in staat dat verbaal te doen. De bezoekers hingen aan haar lippen….Ook tijdens deze bijeenkomst werd het programma muzikaal omlijst door pianist Amos OsterhausFranca Treur die in 2009 debuteerde met Dorsvloer Vol Confetti, het meest bejubelde debuut in jaren. De vloer van de dorpskerk bleef verschoond van confetti. Niet gepast bij de Kersteditie van Areopagus. Wel sierde een grote kerstboom het interieur van de intieme kerk. Het gesprek met Franca ging onder meer over haar levensverhaal. Hoe kon zij fictie omzetten in realiteit en wat is nodig om een volwaardige roman te schrijven. Vanzelfsprekend ging het ook over haar orthodoxe achtergrond en over hoe zij zich daar langzaam van losmaakte.‘Het is fijner om met een open blik naar alles te kijken en dat niet alles al bepaald is’ aldus Franca Treur (1979) die, ik schreef het al, in 2009 debuteerde met haar boek Dorsvloer vol confetti, een psychologische roman over een meisje dat eind jaren tachtig opgroeit in Zeeland in een strenggelovig boerengezin. Dorsvloer vol confetti werd het meest bejubelde debuut in jaren waarvan maar liefst 150.000 exemplaren werden verkocht. Het boek werd ook verfilmd en in september 2014 was de wereldpremière.In januari 2014 verscheen haar tweede roman De woongroep en in oktober 2017 verscheen de psychologische roman Hoor nu mijn stem, waarvan inmiddels de zevende druk verscheen. In deze roman geeft Franca een stem aan vrouwen uit dat deel van onze samenleving waar een vrouw vaak niet wordt gehoord. Naast deze romans verscheen in 2016 ook nog de verhalenbundel X&Y, een bundeling kleine psychologische verhalen die deels eerder verschenen op de achterpagina van NRC Handelsblad. Het volledige gesprek van Franca met dominee van Nieuwpoort kunt u uiteraard terugluisteren op de website van Radio Bloemendaal. De websitelink treft u onderaan dit artikel.

Franca Treur las tijdens deze bijeenkomst voor uit haar boek ‘Slapend Rijk’ waarvan onderstaand filmpje

Over Areopagus

Schrijver en predikant van de Bloemendaalse Dorpskerk Ad van Nieuwpoort (1966) heeft sinds 2013 elke maand een openbaar gesprek met iemand, die midden in het leven staat en een zekere mate van algemene bekendheid geniet. Een politicus, bestuurder of schrijver bijvoorbeeld. Areopagus vindt elke maand op een zondagmiddag om 16.00 uur in de Dorpskerk plaats. Het publiek participeert en na afloop is er een meet&greet met de gastspreker. Het is toegankelijk voor iedereen en wordt live uitgezonden door radiobloemendaal.nl. Na afloop waren er natuurlijk bloemen Diverse boeken van Franca waren te koop en zij signeerde die op verzoek Na afloop de ‘meet and greet’ met een drankje en hapje Relevante websites: Website FRANCA TREUR

RADIO BLOEMENDAAL audiofragment uitzending

Cookieinstellingen