Herfst in Koningshof Overveen: veel ‘gezwam’ maar toch serene rust om je heen

Foto: Charles Duijff

We beleven deze dagen menig nat uur in de natuur, waardoor de ideale voedingsbodem is ontstaan voor zwamachtigen, voor schimmels. Vroeger dan in voorgaande jaren is ook de vliegenzwam nu al in grote getalen te vinden. We kennen hem allemaal, rood van kleur met witte stippen. Jawel, die van kabouter Spillebeen….

Tekst en foto’s Charles Duijff (klik op een foto voor uitvergroting)
Hieronder de vliegenzwam (alle foto’s zaterdag 28 september 2019)
Voor wie oog heeft voor eenvoud, waarin dikwijls betoverende schoonheid ligt verscholen, voor liefhebbers van herfsttinten en van paddenstoelen is het volop genieten tijdens een wandeling door landgoed Het Koningshof, ingang Duinlustweg 26 in Overveen… Hieronder een voorbeeld van eenvoud en schoonheid
Op Landgoed Koningshof kan men kiezen voor korte- en langere wandelingen aangeduid met paaltjes voorzien van een kleur. Ze duiden een wandelparcours aan van 30 – 60 – of 90 minuten, maar men kan ook die routes combineren. Kijk wat u kunt aantreffen deze dagen…..
Bron Wikipedia: Een paddenstoel is het vruchtlichaam van veel soorten van schimmels (zwammen. Paddenstoelen vormen maar een klein deel van de schimmel, waarvan het grootste deel zich onder de grond bevindt in de vorm van schimmeldraden of hyfen.

Het vakgebied van de biologie dat zich bezighoudt met schimmels (waaronder vallen de zwammen en paddenstoelen) heet mycologie. Een apart gebied binnen de mycologie is de lichenologie, dat zich bezighoudt met korstmossen (lichenen). Korstmossen zijn schimmels die in mutualistische symbiose leven met een of twee soorten algen, waar de schimmelcomponent “mycobiont” wordt genoemd en de alg de “fycobiont”. De snelle groeiwijze, de grillige vormen en de kleuren van paddenstoelen werden vanuit een bijgeloof toegeschreven aan tovenarij. Zo waren er paddenstoelen met namen als duivelskaas, duivelsei, satansboleet en heksenboleet.  Een heksenkring is een cirkel van paddestoelen…. (hieronder het bosrijke Koningshof) Hieronder broer en zus, beiden ook met een scherp oog voor wat mooi is in de natuur…..en als je maar geduld hebt…’t is even speuren, maar ze bestaan echt!Behalve de populaire Vliegenzwam zijn er momenteel vele soorten paddenstoelen te zien De Vliegenzwam is niet in alle gevallen donkerrood. Soms neigt de kleur naar oranje Ik schreef het al eerder. Soms geeft een foto-opname van een (hulst)takje, bladeren in het zonlicht een betoverend resultaat Ik zoek altijd bewust naar bijzondere ‘plaatjes in de natuur’ Een boomstronk zoals hieronder loop ik niet zomaar voorbij…..Hieronder veldjes met talrijke Vliegenzwammen Maar dan weer heel andere soorten met hun eigen schoonheid Precies de juiste week uitgekozen voor het ontdekken van diverse zwamachtigen De herfstkleuren van bladeren zullen de komende weken nog een uitgebreider palet aan kleuren voor ons gaan toveren. De moeite waard om een bezoek met regelmaat te herhalen de komende maanden.

Reacties

0