Bloemendaalse Dorpskerk viert toch Pasen

Foto: Charles Duijff

Bloemendaal, dinsdag 7 april 2020 – Deze week, ook wel Stille Week genoemd, de aanloop naar Pasen, wil Dorpskerk Bloemendaal van betekenis zijn voor dorp en kerk. Aanstaande donderdag 9 april wordt om 19.30 uur Witte Donderdag gevierd. Nu niet met een gezamenlijk avondmaal maar een online avondmaal en aria’s uit de Mattheus-Passion door Matthijs Mesdag.

Pasen is niet klein te krijgen

‘Dit is in de geschiedenis van de Dorpskerk nog nooit gebeurd sinds 1636, maar we gaan het wagen’, zo zegt Ad van Nieuwpoort, predikant van de Bloemendaalse Dorpskerk. ‘We hopen maar dat de Geest ook een beetje digitaal kan waaien’. En ook Goede Vrijdag (aanstaande vrijdag 10 april) wordt gevierd met celliste Jeanny Beerkens. Het moment dat de kerk het lijden en de kruisdood van Jezus gedenkt. ‘Juist ook in deze dagen komen deze verhalen zo te pas. Het gaat immers over doodsangst, over twijfel en onzekerheid. Daarmee geven ze taal aan wat wij deze dagen meemaken en bieden daarom ook troost’. Op Paasochtend, zondag 12 april, zal tegen 10 uur het trompetgeschal van Franc Josquin vanaf de toren te horen zijn. ‘Dat niet de benauwdheid en de angst het laatste woord hebben, moeten we ook juist nu aan elkaar vertellen’, aldus de predikant. ‘Pasen is niet klein te krijgen’.

Online diensten en programma’s via Radio Bloemendaal

Op allerlei manieren zoekt Dorpskerk Bloemendaal op dit moment naar mogelijkheden om juist ook deze dagen een rol van betekenis te kunnen blijven spelen voor Bloemendalers. Via Radio Bloemendaal worden alle kerkdiensten online gehouden. Via een livestream kan iedereen de diensten meemaken: bekijken of beluisteren en terugluisteren. De afgelopen weken, zo blijkt uit de cijfers, wordt daar veel gebruik van gemaakt. Normaal zijn zo’n duizend mensen via Radio Bloemendaal verbonden, maar nu is dat verdrievoudigd.

Naast de vaste online zondagochtenddienst, vergezelt ds. Juup van Werkhoven iedereen om 10.30 uur met een dagelijkse bemoedigende Paasserie die ook via Radio Bloemendaal online te beluisteren is. Ds. Juup van Werkhoven-Romeijn neemt luisteraars mee op weg naar Pasen met een tekst, poëzie en muziek, ter bemoediging. Maar ook na Pasen gaan de uitzendingen van de dagelijkse online meditaties door. Vanaf tweede Paasdag reikt ds. Juup van Werkhoven-Romeijn elke werkdag via een radio-uitzending van Radio Bloemendaal goede woorden en mooie muziek aan ‘Op weg naar Pinksteren’, onder het thema is licht.

Ook is er elke maandag, woensdag, vrijdag en zondag een nieuw programma ‘Tegengif’, waarin Predikant van de Bloemendaalse Dorpskerk Ad van Nieuwpoort (1966) tien minuten gesprekken in de kerk voert met bekende en minder bekende Bloemendalers over hoe wij elkaar hoop en inspiratie kunnen geven in deze moeilijke, verwarrende en soms ook bemoedigende tijd. Wekelijks op vrijdag geeft Elbert Roest, de burgemeester van Bloemendaal, een update. De nieuwe afleveringen van ‘Tegengif’ komen online te staan via het Youtube kanaal van Kerkplein Bloemendaal en de websites van de Dorpskerk Bloemendaal, Gemeente Bloemendaal en B-Bloemendaal Magazine.

In de Bloemendaalse Dorpskerk is het leeg deze dagen. ‘Een wonderlijke gewaarwording’, aldus de predikant Ad van Nieuwpoort. ‘Ik mis de mensen enorm en het is alsof we aan het droogzwemmen zijn’. Toch gaan de diensten wel door, op een online manier, vooralsnog zeker tot 1 juni 2020.

Reacties