Telefoon kapper Igeo Haarlem rookte ‘permanent’ na ‘kappen’ MP Rutte met persconferentie

Kort nadat minister president Rutte ons 6 mei j.l. informeerde over nieuwe beslissingen aangaande de coronamaatregelen en dan met name ten aanzien van de kappers, stond de telefoon van de Haarlemse kapper Igeo Piovillico roodgloeiend. ‘Geknipt voor de brandweer dus’

Tekst, foto en film Charles Duijff

Roodgloeiend bij het roken af! Het begon direct met Whatsapp-jes, waarin cliënten direct een afspraak wilden vastleggen. Maar ’s avonds na 20.30 uur begon men de kapper bovendien te bellen om die reden. Dat ging de volgende dag de gehele dag door en al snel had Igeo zijn kappersagenda weer vol staan voor de komende 3 weken.

Igeo (roepnaam Ceo) is van Italiaanse komaf. Zijn familie in Italië bleef gelukkig gezond, maar hij hoorde genoeg verhalen over de ernstige coronasituatie daar. ‘Een strengere lockdown als bij ons. Je had een pasje met een code nodig om je voor bepaalde doelen naar buiten te kunnen begeven’. Destemeer reden ook voor ons om waakzaam te blijven. ‘We zijn er nog lang niet’ voorspelt hij. (zie en beluister ook introfilmpje)

Een trouwe client van Igeo kreeg het virus in vrij ernstige mate en hield daar spier- en longklachten aan over. Of die gevolgen blijvend zijn is nog onzeker. Maar het is heftig allemaal!

Igeo werkte eind jaren 70 bij de beroemde Haarlemse kapsalon van Henk van Koersel in de Kleine Houtstraat. Daar leerde hij op jonge leeftijd het kappersvak in de praktijk. Veel beter dan bij kappersscholen zou zijn gebeurd, omdat je in de praktijk allerlei soorten haar tegenkomt en zo sneller thuis raakt in het stileren daarvan. Bovendien had hij aan van Koersel een ervaren leraar, die altijd meekeek en hem direct bijstond waar het nodig was.

Al vele jaren heeft Igeo zijn eigen 1-mans kapperszaak. Hij knipt zowel heren als dames. Hij werkt sowieso altijd op afspraak. Dat weten zijn cliënten en de bel en app-redactie vindt hij danook volkomen te begrijpen! Ook rond de kerst is het meestal een gekkenhuis, maar zo extreem als nu heeft hij het nog nooit meegemaakt.

Ga je mondkapjes gebruiken bij het knippen?

‘Ja, ik kon via mijn vaste leverancier van overige producten voor mijn kapperszaak goedgekeurde mondkapjes bemachtigen. Cliënten kunnen tegen een meerbedrag een kapje kopen, maar ze mogen ook zelf mondbescherming meenemen. Vooraf vraag ik telefonisch, of ze gezond zijn en dan mogen ze wat mij betreft komen.’

Veel ondernemers staat het financiële water tot aan de lippen. Hoe kwam jij deze periode door?

‘Ik kreeg van huis uit mee, dat het verstandig is om zuinig te zijn en altijd een financiële buffer te hebben. Ik ben tevreden met wat ik heb en heb weinig nodig voor mezelf. Ik geniet al van een fietstocht door onze prachtige natuurrijke omgeving. Ik heb de hypothecaire schuld op mijn bedrijfspand, waar ik boven woon, zo snel mogelijk afgelost. Als ondernemer moet je in mijn visie altijd voor een buffer zorgen. Je kunt immers ook een ongeval krijgen, iets breken bijvoorbeeld, waardoor je maanden niet kunt werken. Dan zal je ook een langere periode moeten kunnen overbruggen. Voor mensen met personeel is dat wel een extra moeilijke opgave, en ondernemers in de horeca bijvoorbeeld worden wel erg zwaar getroffen nu. Zij verdienen eigenlijk steun van alle terras- , restaurant en cafe-liefhebbers, zeker van hun vaste cliënten. Koop bijvoorbeeld een tegoedbon bij een cafe of restaurant waar je graag komt, of maak gebruik van hun take-away diensten.

Ik kreeg van enkele trouwe- en empathische  cliënten zelf een financieel ‘tikkie’ aangeboden, zonder knipverplichting, maar ik heb dat afgeslagen omdat ik het niet nodig heb. Wel heel bijzonder en hartverwarmend vind ik dat.

Ik hoorde van sportschool-ondernemers, dat vele cliënten met een sportabonnement dat abonnement opzegden, nu er een langere periode niet gesport mag worden. Dit kan er zomaar voor zorgen dat hun sportschool er straks niet meer is. Ik zou zelf die paar tientjes abonnement gewoon doorbetalen. Wanneer de meesten daartoe bereid zouden zijn, kan dat immers de redding van de ondergang van de sportschool betekenen!

De persconferentie in beeld

 

Reacties