Grootouders en kleinkinderen bij verregende maar geslaagde klimaatactie

Foto: Rogier Klaase

“Hoi allemaal. Ik ben Femke en ik ben 10 jaar oud. Ik vind het klimaat belangrijk, want het betekent onze toekomst.” Zo begon de speech van Femke Schotanus, één van de sprekers die na afloop van de klimaatfietstocht in Haarlem op vrijdag 22 oktober op de Grote Markt het woord voerde.

De Haarlemse klimaatcoalitie die de fietstocht organiseerde wilde hiermee mensen oproepen om op 6 november naar de klimaatmars in Amsterdam te gaan. ‘De grootste klimaatmars ooit’ volgens de organisatie.

Op de Grote Markt bleef het publiek aandachtig luisteren en bleef de sfeer positief, ook al begon het steeds harder te regenen. De laatste spreker kon nog net afronden voordat een enorme stortbui losbarstte en de demonstranten wegvluchtten om beschutting te zoeken.

Een groep van ongeveer 60 bezorgde burgers, waaronder ook veel ouders en grootouders met kinderen, was daarvoor van de Haarlemmerhout via Haarlem Noord naar de Grote Markt gefietst. Zij hadden bordjes bij zich met teksten als ‘Stop miljarden subsidie aan fossiel’ of ‘Op straat voor een leefbaar klimaat’ en ze riepen onderweg voorbijgangers op om zich op 6 november aan te sluiten.

Speech van Femke (foto: Rogier Klaase)

Femke is er dan in ieder geval bij. Net als veel kinderen en jongeren maakt ze zich zorgen om haar toekomst. “Vorig jaar verwoestte een windhoos een zorgboerderij bij ons in het dorp. Ik kan nog veel meer voorbeelden noemen. We moeten hier snel wat aan doen. Ik hoop jullie snel allemaal op 6 november te zien in Amsterdam. Ik ben er ook, laat van je horen.”

Reacties

Cookieinstellingen