Eerste spijker als start Timmerdorp 2023 ‘Tiny house’

Foto: Welzijn Bloemendaal, aangeleverd voor publicatie

Afgelopen week zijn ongeveer 60 kinderen tussen de 10 en de 12 jaar begonnen met het timmeren aan een dorp van houten hutten op het terrein bij de rotonde aan de Zomerzorglaan/Brederodelaan in Bloemendaal.

Het is dit jaar voor de 7 e keer dat het jongerenwerk van Welzijn Bloemendaal Timmerdorp organiseert.
Om het woningtekort in Nederland, en ook in Bloemendaal, onder de aandacht te brengen was dit jaar gekozen voor het thema ‘Tiny House’. Nicole Honingh, coördinator Jongerenwerk legt uit dat een Tiny House een kleine maar volwaardige woning is met een vloeroppervlak van maximaal 50 vierkante meter en een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.

‘Die 50 vierkante meter gaan we hier niet halen’ zegt Honingh lachend, ‘maar het gaat om het idee om, naast natuurlijk het plezier maken, de kinderen het besef mee te geven dat bouwen ruimte kost en dat je minder grond nodig hebt als je kleinere huizen bouwt en dat het verwarmen van een kleiner huis natuurlijk minder kost dan dat van een groot huis’.

Jan Wim Franken, directeur van woningcorporatie Brederode Wonen, is het met dat laatste helemaal eens. Hij was voor deze gelegenheid gevraagd om in plaats van een eerste paal een eerste spijker te slaan. Dat deed hij met verve. Franken: ‘We pakken elke gelegenheid aan om duurzaam te bouwen dat is de enige manier om de vele woningzoekenden te helpen aan een nieuw thuis’. Hoewel hij het een eer vond om Timmerdorp 2023 te openen gaf hij wel aan dat de kwaliteit van het bouwmateriaal wat te wensen over liet. Franken staat vertwijfeld te kijken bij een container met sloophout: ‘Ik ben een groot voorstander van hergebruik van materialen maar ik denk niet dat dit bij Brederode door de keuring komt’, grijnst hij.

Honingh helpt hem uit de droom: ‘Het hoeft maar vier dagen te blijven staan hoor’,

Cookieinstellingen