Kudde schapen via Zandvoortselaan Aerdenhout, Leidsevaart en Rijnlaan Heemstede naar Groenendaal

Foto: Charles Duijff

Rond de klok van 9.00 uur arriveerde de kudde schapen in ‘blatende’ gezondheid nabij de Nicolaas Beetslaan in Aerdenhout,  waarna de tocht verder zou gaan via de Zandvoortselaan,  de Leidsevaart,  de Rivierenwijk Heemstede (Rijnlaan),  Herenweg en tenslotte de bestemming Groenendaal (klik op onderstaande foto’s om ze te vergroten en zie ook een kort filmpje verderop in dit artikel van de schapentocht door de Rijnlaan)

Geleid door hun trouwe herder en de zeer alerte honden kan er bij zo’n tocht eigenlijk bijna niets mis gaan.  Bovendien hulp van verkeersregelaars ! Omstreeks 9.10 uur vertrok de kudde vanaf Aerdenhout richting station Heemstede-Aerdenhout,  om daar rechtsaf de Leidsevaart op te gaan totaal de brug bij de RivierenwijkHet was niet heel druk wat betreft toeschouwers,  maar het aantal belangstellenden die een kijkje kwamen nemen groeide wel wat bij de Rijnlaan

 

Zie filmpje RIJNLAAN (hieronder)

De schapen grazen dit jaar alleen in het zuidelijke deel van Groenendaal waar honden niet zijn toegestaan. Hier zijn ze tussen 20 augustus en 17 september actief op maandag, dinsdag, woensdag en zondag, in totaal 14 graasdagen. De rest van de tijd lopen ze op een stukje land ten zuiden van het bos.

Schapen als tuinman

De gemeente zet de kudde in om het bos van kleine esdoorns te ontdoen. Begrazing door schapen is hierbij zeer effectief gebleken. Daarnaast eten schapen ook bramen en brandnetels. Met hun hoeven ploegen ze de aarde meer om dan runderen; dit heeft een positief effect op de bodemsamenstelling. Bovendien is het leuk en leerzaam om de schapen aan het werk te zien.

Op zondagochtend 17 september rond 9 uur vertrekken de schapen weer uit het bos. Ze volgen daarbij dezelfde route als bij aankomst.

Cookieinstellingen