NPO Radio 1- Icoon Lara Rense te gast bij Ad van Nieuwpoort in Bloemendaal

Foto: Charles Duijff

Lara Rense presenteert vier dagen per week het programma Nieuws en Co bij NPO radio 1. Na lokale radio-ervaring te hebben opgedaan bij Amsterdam FM en daarna bij BNR Nieuwsradio kwam zij te recht bij de NOS.

Ad van Nieuwpoort werd bij NPO 1 radio eerder door Lara Rense geïnterviewd. Zondag 14 april 2019 waren te rollen omgekeerd…..

Al sinds het begin van haar radiocarrière voelt Lara zich als een vis in het water in de radiostudio. Luister je naar het  programma Nieuws en Co dan is dat ook duidelijk te horen. Ad van Nieuwpoort had een uitgebreid gesprek met Lara, waarin zij heel persoonlijke dingen vertelde.  Op de vraag of zij ook TV-ambities heeft gaf ze aan daar nog over te twijfelen, maar uitsluiten doet ze het niet.  Radio is zo lekker puur, je hoeft niet zoals bij TV eerst in de ‘make-up’ en de voorbereiding van een TV-opname is meestal veelomvattend. Anders dan bij radio wordt van je verwacht dat je geen enkele fout maakt. Bij de radio ligt dat minder gecompliceerd. Voorafgaand aan het gesprek en tijdens de pauze bespeelde Reinoud Jongsma de vleugel‘Je hebt een bijzondere stem, daar moet je iets mee gaan doen’, vonden mensen uit Lara’s omgeving. Daar is ze iets mee gaan doen en hoe! Naast de kracht van haar duidelijke- en herkenbare stem beschikt zij over scherpzinnigheid, ze is ad rem en laat tegelijkertijd iedereen in zijn/haar waarde. Lara studeerde sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ook de kennis daarbij opgedaan komt, daar ga ik van uit,  in haar huidige vak goed te pas. Nieuws gaat immers over relaties tussen mensen. Het gaat veelal over politieke-, culturele-, religieuze- en economische aspecten van menselijke samenlevingen.

Het volledige gesprek tussen Lara Rense en Ad van Nieuwpoort is terug te luisteren op de website van Radio Bloemendaal (link onderaan dit artikel) Daarin vertelt Lara ondermeer over de lange uitzending die door haar werd gepresenteerd ten gevolge van de recente tragische aanslag in Utrecht en wat dit met haar deed. Ze werd al vroeg in de morgen gebeld dat er ‘iets’ was gebeurd in Nederland. Ze reed onmiddellijk naar de studio en verzorgde een mega-uitzending.  Bron NPO: In haar vrije tijd twittert Lara graag en geeft ze de cursus ‘Interviewen doe je zo’. Lara: “We hebben als radiopresentatoren een bijzondere opdracht. Radio komt immers binnen via het oor. Er is geen beeld, er zijn slechts woorden, er is geluid. Dat maakt het medium zo mooi, snel en puur, zonder opsmuk.” Uitzendingen waarin nieuws zich plotseling ontwikkelt en draaiboeken overboord gegooid worden vormen voor Lara een hoogtepunt van haar vak: “Het komt op zo’n moment aan op je gevoel voor nieuws, stuurmanskunst, parate kennis en analytisch vermogen.”

Omdat Lara bij de lokale radio haar carrière begon vroeg ik haar op ze kort nog iets mee wilde geven aan medewerkers van lokale radiostations…(filmpje hieronder)

Terugluisteren gesprek klik op

GESPREK met LARA RENSE

 

 

Reacties