Senioren en veiligheid bij Welzijn Bloemendaal

Foto: Welzijn Bloemendaal, aangeleverd

Bloemendaal – Vorige week is vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid de campagne Senioren en Veiligheid gestart. Vier weken lang wordt aandacht geschonken aan verschillende vormen van criminaliteit zoals meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en het proberen te achterhalen van wachtwoorden en dergelijk ook wel ‘phishing’ genoemd.

Met Kees Hulst, acteur in ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’ zijn een aantal informatieve filmpjes opgenomen waarin deze thema’s levensecht worden verbeeld.

Welzijn Bloemendaal rolt de campagne ‘bedrijfsbreed’ uit. Dit houdt volgens Johan van Buren, directeur van Welzijn Bloemendaal, in dat bij alle activiteiten aandacht aan het onderwerp wordt besteed. ‘In plaats van een themamiddag hebben we er voor gekozen om bij de meeste activiteiten kort aandacht aan het onderwerp te besteden. Bij een lezing kan dat door een informatief filmpje te vertonen van Kees Hulst, een brochure uit te delen of ervaringen te delen. Ook zijn op alle locaties posters op gehangen om het onderwerp onder de aandacht te brengen’, aldus Van Buren.

Door de coronamaatregelen komen mensen minder vaak op openbare plekken en is bijvoorbeeld het aantal slachtoffers van babbeltruc aan de deur en hulpvraagfraude (bijvoorbeeld via WhatsApp) volgens de politie fors toegenomen. Anouk Vink, ouderenadviseur bij Welzijn Bloemendaal, vindt het belangrijk de senioren bewust te maken hoe ze kunnen voorkomen dat ze slachtoffer worden en wat ze moeten doen als het helaas wèl gebeurt. Vink: ‘Wanneer een oudere toch slachtoffer is geworden, is het van groot belang dat dit bespreekbaar is en ouderen aangifte doen. Vanuit Welzijn Bloemendaal kunnen we ook daarbij ondersteuning bieden’. Aan de campagne is ook een website gekoppeld, op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl is veel informatie te vinden en kunnen ook webinars worden gevolgd.

Hieronder: Anouk Vink en Johan van Buren hangen campagne poster op in algemene ruimte van Welzijn Bloemendaal.

Reacties