2000 kuub beton, je zult het maar op je dak krijgen

Foto: Charles Duijff

Werklieden aan de natuurbrug op de Zeeweg in Bloemendaal vertelden me dat zo’n 2000 kuub (kubieke meter, symbool m³) op de dak-bekisting van de nieuwe natuurbrug op de Zeeweg zal worden gestort. Dat zal gebeuren eind februari begin maart. 2000 x de inhoud van een kubus van 1 meter lang, -breed en -hoog.

Zoals reeds in een eerder artikel op www.bloemendaal.nieuws werd aangekondigd is een voorlopige planning gemaakt voor een eerste stortingsdag op 24 februari 2017. De Zeeweg wordt op de dagen waarop wordt gestort in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer. Door weersomstandigheden lijkt deze datum verschoven te moeten worden naar maart 2017. Daarover zal ik u tijdig informeren. Hoewel het beton natuurlijk verspreid wordt aangebracht over de totale bekisting bestaat de noodzaak van een zeer solide constructie om het gewicht daarvan te kunnen dragen. Naast de bijzondere houtconstructie die u hieronder op de afbeelding kunt zien, is gebruik gemaakt van gigantische stalen balken die daaronder zijn aangebracht. Al met al een knap “staaltje” werk wat hier wordt verricht, een opmerking die ook hout snijdt zo u kunt zien. Klik op de foto’s om ze uit btw vergrotenLezers van deze website maakten al eerder kennis met de houten panelen waarop een donkergekleurde coating is aangebracht. zie ook hieronder Daarop wordt straks het beton gestort, maar dat hecht daaraan niet vast dankzij die coating. Zodra het beton is ‘uitgehard’ hoeft de bekisting dus niet te worden losgehakt van het beton. Dat uitharden duurt gemiddeld zo’n 48 dagen liet ik me vertellen. De afbeelding hierboven laat het dak zien dat loopt vanaf de middenpeilers naar de zuidzijde waar de brug met het duingebied wordt verbonden. Op veel dagen wordt assistentie verleend door een verkeersregelaar in het werkgebied. Deze vertelde mij dat de politie recent op snelheid controleerde. De maximum snelheid is uit veiligheidsoverweging voor een korte afstand vastgesteld op 30 km per uur. Tijdens de controle slaagde een automobilist er toch in deze limiet met 35 km te overschrijden. Betrokkene reed 65 km per uur. Met regelmaat zullen controles worden uitgevoerd. U bent gewaarschuwd.Onderstaand van west naar oost gefotografeerdVan oost naar west gefotografeerdVerwachte voortgang van de werkzaamheden: februari/maart storten betonnen overkapping. April t/m mei: Afbouw natuurbrug. Afwerken terrein en transport van zand vanaf het depot Grote Zijp. De nieuwe fiets- en voetpaden worden aangelegd. In deze periode komen beide rijstroken van de Zeeweg en het fiets- en voetpad weer beschikbaar. Juni t/m september Geen reguliere activiteiten. Najaar 2017 De ecologische verbinding wordt ingericht met begroeiing.  December 2017  Oplevering van de natuurbrug Zeepoort.

Middels informatieborden en de website van de Provincie Noord-Holland wordt u geïnformeerd. Hieronder enkele relevante website-links:

Website provincie

Ecologische verbinding (Wikipedia)

 

 

Cookieinstellingen