Zeeweg Overveen 100 jaar in juni 2021, foto’s van toen en nu gezocht

Foto: Charles Duijff

Bewoners van Kennemerland en verre omstreken zullen het beamen: We wonen in één van de mooiste natuurgebieden van Nederland! Rijk aan bos, deel van het omvangrijke Noord Hollandse duingebied, natuurlijk strand en zee, prachtige landgoederen als bijvoorbeeld Elswout en Koningshof. Het strand schat ik in als het meest populair. De Zeeweg (N200) is naast de Zandvoortselaan een belangrijke toegangsweg naar de kust….

Tekst en foto’s Charles Duijff

Het strand beschouw ik dus als de grootste trekpleister. Ook nu, ten tijde van corona, trekken velen tijdens hun vrije uurtjes richting de kust, om even heerlijk te wandelen over het strand. Zandvoort wordt bezongen door Louis Davids (1883-1939), maar ook zeer populair is het strand van Bloemendaal. Ik herinner me uit mijn jeugd; de jaren 50 heb ik het dan over; dat we in de zomer bijna ieder week-end van Haarlem zuid west naar de kop van de Zeeweg fietsten. Wat ik me weet te herinneren over het zomerweer in die tijd, het was heel vaak zonnig. Bij m’n vader achterop de fiets en aangekomen aan de kop van de Zeeweg, de fiets zonder slot tegen het hek en dan snel een plek vlak bij zee kiezen. Diefstal was zeldzaam in die tijd. Onze fietsen stonden er altijd nog aan het eind van de stranddag. Onderstaande foto van de kop van de Zeeweg dateert van omstreeks 1978 (NH-Archief) Nu de Zeeweg op 25 juni 2021 maar liefst 100 jaar wordt, heeft de Stichting Ons Bloemendaal besloten een boek over deze bijzondere route naar de kust uit te geven. U kunt helpen. Indien u beschikt over fotomateriaal van de Zeeweg en u bent bereid een bijdrage te leveren, dan kunt u deze sturen aan [email protected] of telefonisch contact opnemen met 06-36484519.

Op 25 juni 1921 werd de Zeeweg officieel geopend…..We kennen hem ook als de N200

De redactie van Nieuws.nl komt natuurlijk terug op deze gedenkwaardige verjaardag in juni. Hieronder enkele afbeeldingen van de Zeeweg. In juni nog veel meer! (Hieronder de kop van de Zeeweg in een ander jasje) De Natuurbrug Zeepoort bij zonsondergang…. nabij de EerebegraafplaatsTegenwoordig overdekt parkeren aan de kop van de ZeewegDat was in de vorige eeuw heel anders…. (foto NH Archief)

WORDT VERVOLGD

Reacties

Cookieinstellingen