Eerste groep Oekraïners rondt succesvol taalcursus af voor betere baankans

Foto: Lexicon - aangeleverd

HAARLEM / VELSEN / BLOEMENDAAL –  – De eerste groep Oekraïners van dit jaar, afkomstig uit de opvang in Bennebroek in gemeente Bloemendaal, heeft met trots de eerste cursus ‘Taal naar een Baan’ afgerond. Door de oorlog blijven Oekraïense vluchtelingen langer in Nederland dan gedacht, waardoor taallessen voor betere integratie noodzakelijk zijn geworden. Andere groepen uit de gemeente Haarlem en Velsen starten in het najaar.

Gemeentes Haarlem, Bloemendaal en Velsen investeren in extra taallessen voor Oekraïners
Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt door de recente toewijzing van 15 miljoen euro van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor Nederlandse taallessen aan volwassen Oekraïense vluchtelingen.

Voor de cursus op A1-niveau van de Nederlandse taal (basiskennis) hebben de deelnemers certificaten ontvangen. De cursus, die gedurende acht weken wekelijks werd gegeven, heeft hen voorzien van essentiële taalvaardigheden om zich verstaanbaar te maken en te communiceren. Het doel daarbij was de deelnemers binnen acht weken de Nederlandse taal op A1 te laten beheersen. Binnenkort zullen er waarschijnlijk vervolgtrajecten starten naar A2. Een startniveau om op de werkvloer te communiceren. De taalcursussen worden aangeboden door Lexicon Trainingen.

Potentie in deelnemers
‘’De deelnemers zijn vastberaden om hun waarde in de Nederlandse samenleving te bewijzen’’, vertelt Caroline van Blerkom, oprichter van Lexicon Trainingen. ‘’Met achtergronden variërend in microbiologie en onderwijs tot economie vertegenwoordigen zij een waardevolle aanvulling in hun vakgebied voor de Nederlandse samenleving. Ze realiseren zich dat hun verblijf in Nederland langer zal duren dan eerder werd gedacht en gehoopt. Des te meer zijn de deelnemers trots op het resultaat van hun behaalde cursus om hier zo snel mogelijk aan de slag te kunnen’’, aldus Van Blerkom.

Eerstvolgende cursussen
De eerstvolgende cursussen zijn in Bloemendaal, Velsen en Haarlem. Deze staan eind september en begin oktober gepland. Een van de voordelen van de cursus is dat de organisatie ‘s avonds op locatie, bij de opvang of in de buurt, de taallessen verzorgt. Dit betekent dat deelnemers die overdag al werken niet nog ‘s avonds op pad hoeven te gaan en er dus geen kinderopvang nodig is. “Lexicon komt naar hen toe, wat motiveert en de drempel verlaagt. Deze inspanningen om taalvaardigheid te bevorderen dragen bij aan de professionele zelfredzaamheid van Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Ook wel het vermogen om zelfstandig te functioneren met zo min mogelijk professionele ondersteuning of zorg,” aldus van Blerkom.

Cookieinstellingen