Bloemendaal zondag 15 oktober 2017: zon-overgoten Algemene Begraafplaats viert 100-jarig bestaan en houdt open dag

Foto: Charles Duijff

Redactie Bloemendaal.nieuws.nl Charles Duijff: Zondag 15 oktober 2017 gaat de geschiedenis in als een warme dag. Niet alleen warm vanwege het prachtige weer. Zeker ook vanwege de warmte door mensen aan elkaar gegeven. Dit geldt in het bijzonder voor bezoekers aan de Algemene Begraafplaats aan de Bergweg in Bloemendaal. Deze in een prachtige natuurgebied gelegen begraafplaats bestaat 100 jaar en dit werd deze zondag gevierd met een open dag. (zie ook filmfragmenten in dit artikel)

Klik op de foto’s hieronder voor uitvergroting. Het woord ‘viering’ klinkt in dit verband onwerkelijk. Immers een begraafplaats  bezoek je niet om iets te vieren. Het is eigenlijk een tranendal, een plaats van verdriet. Maar juist het verdriet om iemand die je bent verloren toont aan hoe zeer je de liefde met die persoon deelde.  Hoe zeer je het leven met hem/haar vierde. Wanneer je rouwt om die persoon, dan mag je best vieren dat hij/zij de laatste rustplaats heeft gevonden op zo’n prachtige locatie.  Predikant Ad van Nieuwpoort verwoordde het prachtig tijdens een lezing in de aula op het kerkhof. De link naar een film van zijn complete lezing treft u verderop in dit artikel. Bovendien een filmimpressie van de dag.Bij aankomst op de begraafplaats konden bezoekers kennismaken met een specialist in beplanting van rustplaatsen en bovendien was een deskundige aanwezig gespecialiseerd in bewerking van natuursteen. Beplanting en/of een mooie grafsteen verfraaien de rustplaats van uw dierbare en geven u ook zekere rust en vrede tijdens een bezoek. Daarnaast werd ook aandacht geschonken aan uitvaartbegeleiding. Bij de entree van de begraafplaats was er ook meteen koffie en het nodige foldermateriaal ter informatie van relevante onderwerpen !Rond 14.00 uur werd in de aula op de begraafplaats een bijzonder programma geboden. Bij binnenkomst werd het publiek verwelkomt met een optreden van leerlingen van de muziekschool van Bloemendaal. De opening vond vervolgens plaats door loco-burgemeester Nico Heijink, gevolgd door de  lezing van eerder genoemde predikant Ad van NieuwpoortOok burgemeester Roest en zijn echtgenote waren daarbij aanwezig

Na de lezing van Ad van Nieuwpoort werd het publiek getrakteerd op orgelmuziek door Anne BrummelkampOok speelde het kwartet nog enkele composities Voor- en na deze bijeenkomst was buiten de aula een openlucht Rouwcafe ingericht Vanaf 15.15 uur konden de bezoekers kiezen voor historische wandelingen over de begraafplaats. Diverse bekende personen liggen er begraven, zoals bijvoorbeeld onze vroegere minister-president Barend Biesheuvel en Jac. P. Thijsse Hieronder afbeeldingen van een rondleiding, waarbij de voormalig Bloemendaalse brandweercommandant Rien Verbiest bij het graf van zijn zoon Reinier vertelde over de vreselijke bomaanslag in Tel Aviv, waarbij zijn zoon door terrorisme om het leven kwam. (hieronder de heer Verbiest) Ondermeer de vroegere medewerker van de gemeente Bloemendaal Wim Burggraaf was gids tijdens de historische wandelingen (hieronder)

Hieronder twee links naar films over deze open dag. Allereerst een korte filmimpressie van de open dag en bovendien de volledige lezing van Ad van Nieuwpoort. Bekijk in HD als dat mogelijk is op uw computer.

De complete lezing van Ad van Nieuwpoort

Cookieinstellingen