Zes Koninklijke onderscheidingen tijdens Lintjesregen in de gemeente Bloemendaal

26 apr , 7:35 Gemeente
csm gedecoreerden lintjesregen bloemendaal 2025 4ef6a20299
Gemeente Bloemendaal
Vlnr: de heer B.J. Kullberg, de heer C.S. Dedel, mevrouw G.N. Olivier-Martens, burgemeester Rog, mevrouw A.V. van der Meer-Rijpkema, mevrouw M.E. Burger, de heer R.R. Harder

BLOEMENDAAL - Op vrijdag 25 april 2025 heeft burgemeester Michel Rog aan zes inwoners van de gemeente Bloemendaal een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. De uitreiking vond plaats tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Bloemendaal.

(bron en foto: Gemeente Bloemendaal)

De gedecoreerden zijn:

De heer R.R. (Rolf) Harder (55) – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Harder heeft zich gedurende vele jaren met grote betrokkenheid ingezet voor het verenigingsleven in Bloemendaal. Hij was twintig jaar voorzitter van de Winkeliersvereniging Bloemendaal Dorp en initieerde activiteiten als de Jaarmarkt, de intocht van Sinterklaas en het Kunstplein. Hij was tevens voorzitter van het Oranje Comité Bloemendaal Dorp.

Daarnaast is hij al jaren vicevoorzitter van de Stichting Vrienden van De Naaldwijk, een mijnenveger die als varend erfgoed wordt beheerd en ingezet voor maritieme activiteiten. Ook richtte hij het platform Varend Erfgoed Koninklijke Marine op. Hij nam zelfs 2 maanden verlof om De Naaldwijk mee te laten spelen in de film Dunkirk, waarmee de stichting een substantiële bijdrage ontving. Als actief lid van Zeilvereniging Belterwiede droeg hij bovendien bij aan de ontwikkeling van een stabiele en hoogwaardige jeugdopleiding. De heer Harder weet mensen te verbinden en te inspireren en wordt gewaardeerd om zijn positieve en empathische karakter.

Mevrouw M.E. (Miranda) Burger (58) – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Burger zet zich al tientallen jaren belangeloos in voor haar omgeving. Ze was actief binnen de oudervereniging van de Jozefschool (later IKC de Paradijsvogel) in Vogelenzang en ondersteunde tal van activiteiten als vrijwilliger.

Al 18 jaar is zij bovendien de drijvende kracht achter het G-zwemmen bij zwemvereniging HPC, waar zij lessen verzorgt voor kinderen en volwassenen met een beperking. Ook is zij al bijna veertig jaar verpleegkundige bij de Hartekamp Groep, waar zij bekend staat om haar hartelijkheid, deskundigheid en betrokkenheid. Met haar inzet maakt mevrouw Burger een groot verschil in het leven van velen.

De heer C.S. (Cees) Dedel (79) – Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Ondanks zijn visuele beperking heeft de heer Dedel zich jarenlang ingezet voor een toegankelijke samenleving. Als lid en penningmeester van de werkgroep Toegankelijkheid en de Adviesraad WMO Sociaal Domein van de gemeente Bloemendaal, zette hij zich in voor inclusie van mensen met een beperking.

Hij was actief binnen Koninklijke Visio en adviseerde het Rijksmuseum over toegankelijkheid voor blinde en slechtziende bezoekers. Zijn inzet leidde tot tastbare verbeteringen in publieke ruimten, musea en vervoer. De heer Dedel wordt geroemd om zijn empathie, kennis, integriteit en inspirerende bijdrage aan een inclusieve samenleving.

Mevrouw A.V. (Anke) van der Meer-Rijpkema (76) – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Van der Meer is al ruim twintig jaar actief binnen Soroptimist Club Haarlem, waar zij zich inzet voor vrouwenrechten en projecten als Gouden STEM en internationale bouwreizen.

Daarnaast was zij voorzitter van het College van Diaconessen, bestuurslid van het Wijnbergshofje en medeoprichter van Stichting Schuldhulpmaatje Zuid-Kennemerland. Haar inzet is verbindend, liefdevol en altijd vanuit oprechte betrokkenheid. Mevrouw Van der Meer wordt gewaardeerd om haar compassie en de positieve impact die zij heeft op haar medemens en de samenleving.

De heer B.J. (Bart-Jan) Kullberg (67) – Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Professor Kullberg behoort tot de wereldtop op het gebied van infectieziekten. Hij was hoogleraar, arts, onderzoeker en voorzitter van de Gezondheidsraad. Hij speelde een cruciale rol in het antibioticabeleid, de behandeling van schimmelinfecties, de oprichting van het Lymeziekte-expertisecentrum en het Radboud Centrum voor Infectieziekten.

Tijdens de coronapandemie leidde hij de wetenschappelijke advisering aan de regering. Zijn verdiensten zijn nationaal en internationaal van uitzonderlijke betekenis. Zijn werk getuigt van integriteit, wetenschappelijke excellentie en grote maatschappelijke betrokkenheid.

Mevrouw G.N. (Lena) Olivier-Martens (54) – Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Na de gewelddadige dood van haar zus Miranda in 2014 heeft mevrouw Olivier-Martens haar verdriet omgezet in daadkracht. Zij zet zich sinds 2015 in voor vrouwenrechten, o.a. via Amref Flying Doctors en UN Women.

Sinds 2023 is zij voorzitter van de Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers. In die rol pleit zij voor betere ondersteuning van nabestaanden, en heeft zij bijgedragen aan het landelijke Plan van aanpak ‘Stop Femicide!’. Zij wordt gezien als een krachtige en empathische verbinder, die zich met grote vasthoudendheid inzet voor een rechtvaardiger samenleving.

Meest Gelezen